Byli jsme na CVVZ 2022 ve Skutči

cvvz-2022-efea1b2O víkendu 11. – 13. listopadu 2022 proběhl další ročník celorepublikové akce s názvem Celostátní vzájemná výměna zkušeností (CVVZ), určené pro vedoucí dětských kolektivů.

Jde o akci putovní, takže jsme se v letošním roce vypravili do Skutče, abychom díky pořádajícím organizacím Rada dětí a mládeže Pardubického kraje, Altus, z.s. a SMT Skuteč prožili víkend plný sdílení zkušeností, inspirace, vzdělávání a výměny kontaktů pro práci s dětmi a mládeží.

Celkem se nás z České republiky a Slovenské republiky sjelo přes 600 účastníků, ať už v roli návštěvníků programů nebo lektorů.

Pokud jste za námi letos nedorazili, o hodně jste přišli – už jen ohnivá show na úvodu akce nás zaujala.

Za Českou radu dětí a mládeže jsme nabídku programu rozšířili o seminář zaměřený na povinnosti spolků vůči rejstříku a práci s datovými schránkami, kulatý stůl představující vybraná témata z oblasti legislativy, kurz práce s grafickým programem Canva nebo informace o pojištění, které si je možné skrze ČRDM sjednat.

I nabídka dalších lektorů byla pestrá. Výběr byl od skotských tanců přes výuku digitálního marketingu až po diskuzi o významu oddílových tradic. V průběhu akce bylo možné využít i čajovnu, hernu či stánky s informacemi nebo materiálem určeným pro táborové vedoucí.

Výhodu této akce vnímám v tom, že je na CVVZ prostor jak pro mladého začínajícího vedoucího, tak pro zkušeného matadora. Z široké nabídky programů si tak každý vybere to, co mu může rozšířit obzory právě v oblasti, která ho zajímá. Těší mě, že se postupně rozšiřuje i nabídka odbornějších seminářů.

Zlatým hřebem programu byla přednáška Karla Kováře – Kovyho, která přitáhla většinu
účastníků.

Na závěr akce pak byla za účasti předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka a předsedy Rady dětí a mládeže kraje Vysočina Jana Burdy nová publikace Velká kniha o táborech, která bude brzy k zakoupení v knihkupectvích. Knížka přibližuje téma táborů ze všech různých stran a je určená pro vedoucí, kteří chtějí blíže poznat oblast organizace takovýchto akcí.

CVVZ 2022 - Skuteč
CVVZ 2022 – Skuteč

Akce byla pořádána pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D., starosty města Skuteč Jaroslava Hetfleiše a poslance Evropského parlamentu Mgr. Tomáše Zdechovského. Partnery akce bylo Ministerstvo mládeže, školství a tělovýchovy ČR, Pardubický kraj, Česká rada dětí a mládeže a měst Skuteč a Chrudim.

Místo konání akce se vybírá vždy na dva roky dopředu. Nyní tedy již víme, že další ročník CVVZ proběhne v Pohořelicích v Jihomoravském kraji ve spolupráci s Jihomoravskou radou dětí a mládeže a v roce 2024 se pak společně vypravíme do Prahy, kde s přípravou pomůže Rada dětí a mládeže hlavního města Prahy.

Je škoda, že člověk nemůže být zároveň na více programech, protože při aktuální nabídce aktivit rozhodně jeden víkend nestačí. Už jen z toho důvodu se těším na další ročník, na který vás tímto srdečně zvu.

Jakub Fraj, Komora krajských rad ČRDM a RDMP